La novel·la Olor de colònia, escrita per l’autora Sílvia Alcàntara, narra un món de ficció situat a una colònia tèxtil. L’autora, que visqué els primers anys de la seva vida a la colònia Vidal de Puig-reig, explica que la colònia Viladomat que apareix a l’obra està inspirada en la colònia Vidal. Així, els espais que es descriuen, com poden ser la plaça, el pont del camí cap a la fàbrica, els carrers, etc, tenen clara similitud amb els espais reals de la colònia Vidal.
La novel·la donà peu a una adaptació audiovisual de l’obra que es transformà en la miniserie televisiva que porta el mateix nom de Olor de colònia, coproduïda per Diagonal Televisió i Televisió de Catalunya (TV3) i dirigida per Lluís Maria Güell. El projecte audiovisual utilitzà com a plató del seu rodatge diverses colònies industrials del Berguedà, entre les quals destaca la colònia Vidal, que n’acollí l’activitat durant més de trenta dies en molts dels seus espais, tant interiors com exteriors.
Així, amb el naixement de la novel·la i l’adaptació cinematogràfica, es pot configurar una atractiva diversitat de punts de vista respecte les colònies industrials. En el Museu, hi trobem la història; en la novel·la, la ficció narrativa; i en la minisèrie, la ficció audiovisual.
El Museu de la Colònia Vidal ofereix visites teatrelitzades basades en una adaptació del guió cinematogràfic. Podeu consultar-ne preus i horaris a través del correu electrònic o bé per mitjà telefònic.